Traseul Panoramic - Parcul National Kruger - Eswatini - Parcul National Isimangaliso Wetland - Muntii Scorpiei - Coasta Salbatica - Cradock - Parcul National Muntele Zebra - Parcul National Elefantul Addo - Golful Nelson Mandela - Parcul National Tsitsikamma - Capul Agulhas - Cape Town
“O lume intr-o singura tara”, cu peste 3000 de km de litoral nedeteriorat de activitatea umana, zone climatice variind de la deserturi arzator de calde, la racoarea proaspata a muntilor inalti de 3400 m – Africa de Sud isi merita reputatia. Laudandu-se cu o multitudine de ecosisteme fascinante, adapostind o varietate infinita de fauna si flora, precum si cu o diversitate de oameni si culturi, in egala masura – de la inaintasii bosimani la cele mai occidentale varietati, aceasta este cu adevarat o destinatie de neegalat.
Vizitam cele mai importante obiective turistice, dar ne aventuram si pe cararile mai putin cunoscute, pentru a ne bucura de minunata natura si pentru a va arata o multime de comori ascunse si atractii mai putin cunoscute.
Innoptarile se fac in cabane comode sau hoteluri, toate in locuri cu adevarat unice – fie in rezervatii sublime, sus in munti, sau pe o plaja izolata, fiecare loc este ales cu grija pentru a va arata o parte diferita a acestei destinatii captivante.
Ziua 1: Johannesburg – Cabana Kruger
Mergand la nord de Johannesburg – “Orasul Aurului”, asemenea multor exploratori indrazneti, calatoria noastra ne poarta prin periferiile capitalei – Pretoria, iar apoi prin campiile intinse ale Africii.
Astazi vom lua pranzul in orasul minier istoric Haenertsburg. Dupa pranz, coboram in Magoebaskloof, o zona muntoasa luxurianta spectaculoasa.
Ultima parte a calatoriei noastre de astazi ne duce in Marele Kruger – cunoscut la nivel mondial pentru mediul sau natural protejat si populatiile mari de animale aflate in libertate.
Pentru urmatoarele doua nopti ne facem confortabili la cabana noastra Bush Lodge, bine dotata, aflata intr-o rezervatie privata, in Parcul National Kruger. Aceasta rezervatie privata ne permite sa exploram salbaticia in vehicule de safari decapotabile, in cautare de o varietate de animale, atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii.
Cabana se imbina cu tufisul si ofera paturi confortabile si racoroase, si privelisti uimitoare asupra salbaticiei inconjuratoare, cuprinzand un iaz frecventat regulat de animale. Mergeti la culcare, in timp ce ascultati simfonia elefantilor africani.
Mese: cina (pranz pe cheltuiala proprie)
Ziua 2: Cabana Kruger Bush Lodge
Dupa un noapte linistita de odihna, incepem ziua cu un mic dejun usor, cu cafea proaspata si o gustare traditionala sud-africana, inainte sa incepem aventura noastra de dimineata prin tufisurile salbatice africane.
Ghidati de un padurar calificat, exploram salbaticia cu simturile sporite, mereu atenti la intalnirea cu un animal, in timp ce descoperim, de asemenea, micile comori deseori ascunse privirii. Inainte de instalarea caldurii din timpul zilei, ne intoarcem la cabana pentru un brunch delicios, dupa care este timpul sa ne relaxam in jurul cabanei si sa ne bucuram de linistea salbaticiei din jur. Un iaz din apropiere atrage o varietate de pasari si animale salbatice, care vin sa-si potoleasca setea, afisand omniprezenta ierarhie. Relaxati-va cu o bautura racoritoare, in timp ce admirati viata salbatica.
Pe masura ce caldura se domoleste dupa-amiaza tarziu, ne urcam intr-un vehicul decapotabil de safari, pentru a pleca intr-un safari de noapte extins, in cautare de animale nocturne, care ies dupa lasarea intunericului. Pe masura ce amurgul se apropie, tragem pe dreapta si ne bucuram de o bautura sau doua, in timp ce ne minunam la apusul magnific al soarelui peste zona impadurita subtropicala a Africii de Sud.
Mese: brunch, cina
Ziua 3: Traseul Panoramic – Hazyview
Ne trezim cu soarele african si ne bucuram de un mic dejun consistent, inainte sa plecam pentru a urca panta abrupta si sa exploram o multime de minuni naturale si puncte de observatie in aceasta regiune incredibil de pitoreasca. Prima oprire va fi pentru a admira impresionantul canion Raul Blyde – cel mai mare “canion verde” al lumii. Dupa admirarea canionului, continuam sa vizitam muzeul orasului Pilgrim’s Rest, unde ne bucuram de o plimbare pe strada principala, in timp ce retraim zilele timpurii ale goanei dupa aur.
Pranzul de astazi va fi pe cheltuiala proprie intr-un loc care este efectiv pe marginea pantei abrupte, oferind cele mai incredibile privelisti peste intreaga zona Lowveld. La mijlocul dupa-amiezii ne facem drum catre linistita cabana Greenfire Lodge Hazyview, construita spectaculos pe catalige, in padurea indigena, pe malurile raului impresionant Sabie sau “Raul Inspaimantator”, asa cum a fost denumit de localnici. La fel cum este un paradis natural, aceasta este, de asemenea, o ferma unde sunt produse cafea, lamai verzi si nuci macadamia, si ne vom lua timp sa facem un tur al activitatilor de pe proprietate.
Mese: mic dejun, cina (pranz pe cheltuiala proprie)
Ziua 4: Parcul National Kruger
Ne trezim cu ciripitul pasarilor, plecam de la cabana la rasaritul soarelui si calatorim o distanta scurta, pentru a intra in sectorul sudic al Parcului National Kruger, pentru o zi intreaga de safari.
Conducem usor prin simbolicul parc national, care este de marimea Israelului sau a Tarii Galilor, si vom petrece ziua in cautarea numeroaselor animale care populeaza zona.
Vederea este deosebita din punctul de observatie inalt si din confortul vehiculului nostru complet dotat. Ghidul nostru expert va explica comportamentul numeroaselor animale pe care le vedem in acest mediu fascinant.
Majoritatea zilei va fi petrecuta in safari, insa vom opri regulat in diferite locuri special amenajate, pentru a ne intinde picioarele si pentru a ne bucura, de asemenea, de un pranz (pe cheltuiala proprie) la una dintre taberele de odihna din parc.
Dupa-amiaza tarziu iesim din parc si ne intoarcem la confortul cabanei Greenfire Lodge Hazyview.
Mese: mic dejun la pachet, cina (pranz pe cheltuiala proprie)
Ziua 5: Eswatini
Plecam dupa micul dejun, trecem prin capitala provinciala Mbombela (Nelspruit), inainte de a parasi Africa de Sud si traversam granita in Regatul Eswatini (cunoscuta anterior ca Swaziland), o tara mica, fara iesire la mare, bogata in cultura si frumusete naturala.
Calatoria noastra de astazi ne duce sus in munti, pe langa numeroase locuinte traditionale si intr-o zona de o frumusete naturala spectaculoasa. Zona gazduieste multe fabrici artizanale traditionale si, daca timpul permite, vom vizita una sau mai multe in timpul nostru petrecut aici.
Vom petrece ceva timp explorand aceasta tara micuta, inainte sa ajungem la cazarea noastra pentru la noapte, pentru a ne bucura de o masa traditionala.
Mese: mic dejun, pranz, cina
Zilele 6-7: St. Lucia
Astazi urmam drumurile serpuitoare spre sud, prin zona rurala swazi, inainte sa traversam granita inapoi in Africa de Sud. Dupa completarea formalitatilor vamale, intram in Zululand, o parte moderna a provinciei KwaZulu-Natal si casa pentru cel mai mare grup etnic al Africii de Sud – populatia zulu. Transformat de regele Shaka Zulu la inceputul anilor 1800 in cel mai puternic imperiu regional, populatia zulu a influentat o mare parte a sudului Africii.
Odata intorsi in Africa de Sud, calatoria noastra continua catre agitatul oras de coasta Sf. Lucia, unde ne petrecem urmatoarele doua nopti. Sf. Lucia insusi este refugiu pentru numeroase animale, incluzand hipopotamul, crocodilul si specii de pasari.
In timpul sederii noastre in Sf. Lucia vom vizita, de asemenea, Parcul National Isimangaliso Wetland, un habitat de coasta subtropical cu plaje albe, bazine de maree, recife si paduri de nisip costiere. Aceasta combinatie unica de rezervatie costiera si parc mlastinos oferta o experienta absolut unica, unde mergem prin parc sa vedem rinocerul, bivolul si o multime de alte animale mari, inainte de a face o plimbare pe o plaja desertica, unde oricand puteti face o baie in caldurosul ocean Indian. Ziua este petrecuta explorand plaja, bazinele de maree, padurea de nisip si alte habitaturi naturale ale acestui parc natural uimitor.
In timpul serilor ne bucuram de cinele noastre la unul dintre numeroasele restaurante locale (pe cheltuiala proprie). Aveti grija la hipopotamii ratacitori care, de asemenea, viziteaza orasul noaptea, pentru a se hrani.
Mese: mic dejun, pranz, (cina pe cheltuiala proprie)
Zilele 8-9: Muntii Scorpiei
Plecand din Sf. Lucia dupa micul dejun, contiuam sa calatorim printre dealurile provinciei KwaZulu-Natal, o zona renumita pentru luptele diverse dintre populatiile buri si zulu, britanici si zulu, si buri si britanici. Zona este plina de numeroase locuri istorice, care au ajutat la formarea Africii de Sud moderne.
In aceasta dupa-amiaza, ajungem la maretul lant muntos Muntii Scorpiei, care se ridica la inaltimea de 3400 m, cunoscut de localnici ca “bariera sulitelor”.
Dupa o zi plina, ajungem la cazarea noastra, unde petrecem doua nopti in baraci confortabile, inconjurate de privelisti uluitoare.
In ziua 9 facem o drumetie de zi in defileul Tugela, care este situat in Parcul National Regal Natal, parte a Patrimoniului Mondial Muntii Scorpiei. De aici vom avea o vedere spectaculoasa a stancilor impozante ale cascadelor Amfiteatru si Tugela, la inaltimea de 948 m cascadele fiind recunoscute la scara larga ca ocupand al doilea loc ca inaltime din lume.
Ziua 10: Sudul Muntilor Scorpiei
Cu picioarele obosite, astazi calatorim mai departe spre sud, in timp ce ne adancim in Muntii Scorpiei si mergem in partea centrala a regiunii Natal, o zona agricola bogata, cunoscuta a fi una dintre cele mai frumoase ale Africii de Sud.
Cazarea noastra din aceasta seara este intr-o ferma. Ajungem dupa-amiaza si vom avea timp sa invatam mai multe despre agricultura in aceasta zona, precum si despre istoria fascinanta care inconjoara ferma si cladirile de pe proprietate. Pentru cei aventurosi va exista, de asemenea, o sansa de a ajuta la unele dintre treburile fermei dupa-amiaza sau dimineata devreme.
Asta-seara ne bucuram de o cina traditionala, proaspat preparata din recoltele gradinilor fermei.
Mese: mic deju, pranz, cina
Zilele 11-12: Coasta Salbatica
Plecam devreme, trecem prin cateva orasele si urmam drumurile frumoase catre unul dintre cele mai interesante si mai putin cunoscute obiective ale circuitului – Coasta Salbatica.
Fiind in trecut o tara independenta, a existat putina dezvoltare in aceasta zona, rezultand in plaje nesfarsite neatinse, estuare naturale, pajisti deluroase si o “tapiterie” de sate traditionale xhosa.
Petrecem doua nopti pe Coasta Salbatica, in Golful Cafelei, alocand o zi intreaga pentru drumetii si explorarea acestei zone salbatice, dar deosebit de frumoasa. Obiectivul principal al sederii noastre va fi o plimbare de-a lungul stancilor inalte, a plajelor desertice si a pajistilor deluroase, catre ceea ce este una dintre cele mai impresionante atractii turistice de pe intreaga coasta a Africii de Sud – Gaura din Perete.
Gaura din Perete este o insula, chiar in apropiere de tarm, cu un arc natural sculptat, dupa secole de eroziune. Aventurosii pot inota pentru o privire indeaproape.
In aceasta dupa-amiaza vom avea timp sa ne relaxam pur si simplu si sa ne bucuram de imprejurimile asemanatoare celor din romanul Robinson Crusoe, precum si de confortul cazarii noastre.
Ziua 13: Coasta Salbatica – Cradock
Plecand de pe Coasta Salbatica, urmarim drumurile mai putin cunoscute, prin provincia Capul Oriental a Africii de Sud, si ne facem drump prin Marele Karoo, catre Cradock, un oras aflat in cursurile superioare ale vaii raului Marele Peste, plin de istorie bogata, datand de la mijlocul anilor 1800.
La sosire in Cradock suntem intampinati de un ghid local, care ne va lua intr-un tur la pas, colorat de istorie, inainte de a ne caza. Ne bucuram de seara inconjurati de ospitalitate de moda veche si de istorie.
Ziua 14: Parcul National Muntele Zebra, Parcul National Elefantul Addo – Golful Nelson Mandela
Ne trezim devreme, urmarim sa intram in Parcul National Muntele Zebra, de indata ce poarta se deschide – acest parc este diferit fata de altele pe care le-am vizitat pana acum, fiind in semidesertul Marelui Karoo si refugiu nu doar pentru zebrele de munte pe cale de disparitie, dar si pentru antilopa tsipi, strutul, ghepardul, bivolul, rinocerul negru si o multime de pasari. Petrecem cateva ore in cautare de animale si pentru a ne bucura de privelistile spectaculoase, inainte sa ne intoarcem la hotel, pentru un mic dejun copios. Odata pregatiti, parasim Cradock si ne indreptam spre renumitul Parc National Elefantul Addo, unde elefantii, bivolii si alte animale pot fi vazute indeaproape intr-un alt mediu unic. Vom traversa de la nord la sud acest parc national interesant. Iesind din parc dupa-amiaza tarziu, calatorim o distanta scurta inapoi pe coasta si la hotelul nostru aflat efectiv pe malul marii, in uimitorul golf Nelson Mandela. Locul hotelului nostru ne permite sa facem o plimbare pe malul marii si sa vizitam unul dintre numeroasele restaurante, pentru a ne bucura de o cina (pe cheltuiala proprie).
Ziua 15: Traseul Gradinilor – Knysna
In aceasta dimineata vom avea timp sa facem o plimbare pe plaja, poate o baie in Oceanul Indian sau doar sa savuram o ceasca de cafea. Dupa micul dejun continuam apoi calatoria noastra in inima spectaculoasei regiuni Traseul Gradinilor. Vom parcurge lungimea acestui regat natural magnific, aflat intre ocean si muntii impozanti, exploram vegetia inverzita si diversa din punct de vedere ecologic, cu numeroasele estuare, lacuri si paduri seculare. Vom opri regulat sa exploram obiectivele turistice, incluzand Parcul National Tsitsikamma, unde ne vom bucura de o plimbare de-a lungul coastei accidentate si peste podul suspendat, care se intinde peste gura de varsare a raului Storms.
In aceasta dupa-amiaza calatorim catre orasul vibrant Knysna. Inconjurat de paduri indigene, fynbos si lagune, acest orasel este o ca o bijuterie din Gradina Edenului.
La sosire avem timp sa exploram si sa ne bucuram de o masa (pe cheltuiala proprie) la unul dintre numeroasele restaurante mici.
Ziua 16: Capul Agulhas – Extremitatea Sudica a Africii
Plecand din Knysna, urmam tarmul prin cateva orasele, in timp ce coboram catre Capul Agulhas – cel mai sudic punct al Africii continentale. Aici vom face o plimbare scurta jos pe plaja, pentru a experimenta, in primul rand, punctul de intalnire teoretic dintre aerul rece al Oceanului Atlantic si aerul calduros al Oceanului Indian.
Este servit un picnic, alaturi de briza proaspata si rece a oceanului, inainte sa parasim aceasta comoara si sa ne retragem la cazarea noastra din Arniston. Este recomandata o plimbare de dupa-amiaza pana la uriasa pestera marina Waenhuiskrans.
Zilele 17-18: Cape Town
Un drum relaxant de dimineata ne conduce catre “Ruta Balenelor”, prin Hermanus – cunoscut in intreaga lume pentru observarea excelenta a balenelor de pe uscat. Tinem apoi aproape de coasta, in apropierea muntilor Hottentots Holland, catre Golful Betty, unde vizitam o colonie mica de pinguini africani.
La mijlocul dupa-amiezii vom ajunge la Hotel Mojo, situat in Sea Point, cazarea noastra pentru la noapte. Hotelul este situat convenabil, aproape de restaurante premiate, galerii, viata de noapte vibranta si promenada oceanului.
Circuitul nostru se va termina oficial dupa micul dejun, in ziua 18 a circuitului.
Cape Town este fara indoiala unul dintre cele mai frumoase orase din lume, bogat in cultura, in vinuri premiate, restaurante de prima clasa, moda si oameni din toate categoriile sociale. Turistii sunt incurajati sa petreaca ceva timp pentru a explora “Orasul-Mama”, iar reprezentantul local va fi bucuros sa va ajute in organizarea timpului dvs. petrecut aici.
Mese: mic dejun (pranz si cina pe cheltuiala proprie)
Pachetul include:
· 17 nopti de cazare cu tipul de masa specificat
· Vizite la toate obiectivele turistice mentionate in program
· Toate permisele si taxele de intrare in parcuri
· Camion configurat pentru calatorii, cu capacitate de 17 locuri
· 2 membri ai echipajului pe toata perioada circuitului
Pachetul nu include:
· Bilet de avion
· Cazare inainte/dupa circuit
· Mese (acolo unde nu este mentionat)
· Activitati, excursii optionale
· Asigurare medicala de calatorie, asigurare storno (optional)
Important: circuitul presupune participarea tuturor membrilor grupului. Aceasta implica asistarea la prepararea mancarii, spalarea vaselor, pastrarea curateniei in camion si ridicarea taberei de campare.